Izrada web sajtova

Ukoliko razmišljate da napravite web sajt za vaš biznis, veoma je korisno da se upoznate sa procesom razvoja koji slijedim tokom njegove izrade. Na taj način, moći ćete pravovremeno da planirate i predvidite finalni izgled vašeg sajta, pripremite jasan i interesantan sadržaj, prikupite sve potrebne podatke, informacije, fotografije i slično. I što je najvažnije, razumijevanje procesa izrade veb sajta omogućiće i meni i Vama lakšu komunikaciju, saradnju sa povjerenjem a samim tim i krajnji proizvod kojim smo svi zadovoljni.

Naravno, svaki veb sajt, odnosno svaki klijent je drugačiji i poseban, ali nalazim da većina slijedi sličan put do završetka. S toga ću, u narednih par koraka, pokušati da Vam približim proces rada i sve ono “šta nas čeka” u toku izrade sajta.

Pa da počnem:

 

 • Postavljanje cilja

  Na samom početku potrebno je definisati razloge zbog kojih pravimo web sajt, odnosno koje ciljeve želite da ispunite s njim, npr: promocija usluga, prodaja proizvoda, mogućnost online rezervacije, prikupljanje podataka o korisnicima (forme, ankete…)

 • Definicija opsega

  Kada definišemo ciljeve sajta, možemo definisati opseg projekta. Na primjer, koje web stranice i funkcije trebaju za ispunjavanje cilja i vremenski okvir za njihovu izradu. Npr: potrebno je omogućiti online plaćanje, vaš biznis ima više poslovnih prostora i sve prostore potrebno je prikazati na interaktivnoj mapi, sadržaj sajta mora biti dostupan na više jezika itd…

 • Kreiranje mape sajta

  Sa dobro definisanim opsegom možemo početi sa mapiranjem I povezivanjem stranica sajta: Npr. kada korisnik klikne na neki proizvod potrebno je na toj stranici izlistati i druge, slične proizvode. U ovom koraku kreiramo logistiku sajta, te kako će se korisnici kretati kroz njega.

 • Stvaranje sadržaja

  Sada kada imamo na umu veću sliku sajta, možemo da počnemo sa kreiranjem sadržaja za pojedinačne stranice, uvijek imajući na umu optimizaciju pretraživača (SEO). Kreiranje sadržaja po SEO pravilima i preporukama, učiniće da se vaš sajt visoko rangira u rezultatima Google pretrage. Uostalom, praksa je pokazala da ljudi obično posjete samo one sajtove koji se nalaze na prvoj, eventualno drugoj stranici Google pretrage, pa je izuzetno važno da se vaš sajt nađe među prvima.

 • Web dizajn

  Izgled web sajta je jedan od najvažnijih razloga za (ne)uspjeh vašeg internet poslovanja. Prije svega, izgled web sajta mora biti kreiran u skladu sa ciljanom publikom (npr.web sajt koji dizajniramo za školu potpuno je drugačiji od onog koji dizajniramo za prodaju garderobe). Pošto se o “ukusima ne raspravlja”, poželjno bi bilo da u ovoj fazi imate neke takozvane “uzor” sajtove, odnosno sajtove koji se bave istim ili sličnim stvarima kao i Vi, a čiji izglediI dizajn Vam se dopada. Nakon toga, nastupam JA 🙂 Moj posao je da pronađem i adaptiram temu, te da istu prilagodim sadržaju i potrebama web sajta, ali i web standardima koji se u dizajniranju moraju poštovati (npr. Odgovarajuća veličina fonta, pozicija elemenata, vidljivost i dostupnost ključnih elemenata sajta, boje itd).

 • Razvoj sajta

  Konačno je došlo vrijeme da se opustite jer ste vi svoj dio posla završili 🙂 Sada slijedi tehnička implementacija i testiranje sajta.

 • Pokretanje tj. objavljivanje web sajta

  Nakon što smo utvrdili da sve lijepo funkcioniše, vrijeme je da izvršimo pokretanje veb sajta! Ovo bi trebalo da uključi I planiranje vremena pokretanja i strategije komunikacije – tj. Kada ćete se lansirati i kako ćete obavijestiti svijet da imate novi veb sajt koji obožavate? 🙂

 • Promocija

  Nakon izrade sajta potrebno je isti promovisati! A kako se radi promocija online poslovanja saznajte više na: Digitalni marketing

Ako još uvijek niste sigurni da li Vam je sajt potreba, te da li je vrijedan truda, vremena i novca, odmah da vam kažem DA JESTE, a evo i zašto:

 

 1. Više klijenata/korisnika –  ako imate preduzeće ili sopstveni biznis  možete da pokrenete veb sajt kako biste promovisali svoj posao i stekli nove kupce na mreži.
 2. Dostupni ste non-stop – onda i kada vi niste aktivni ili ste na odmoru vaš sajt jeste i na neki način radi posao za Vas.
 3. Kredibilitet, ugled i ozbiljnost – posjedovanje web sajta govori da ste ozbiljni i transparentni u svom poslu, te da pratite trendove i uvažavate načine današnjeg, modernog poslovanja i komunikacije.
 4. Povezaćete se sa novim ljudima – Vaš lični web sajt može vam pomoći da se povežete sa drugim istomišljenicima iz cijelog svijeta.
 5. Lakši put do novog posla – Mnogi poslodavci traže kandidate putem interneta. Stvarajući profesionalnu veb stranicu, možete prikazati svoje prethodno iskustvo i znanje, koji će vam pomoći da pronađete novi posao.
 6. Možete zaraditi dodatni novac – Pomoću oglasa, partnerskog marketinga ili prodaje proizvoda na internetu možete napraviti veb stranicu kako biste sebi donijeli dodatni novac.

Moji radovi: